15 ℃

Nederland levert achttien oude F-16’s en driehonderd sloopauto’s aan Oekraïne

Nederland levert achttien oude F-16’s en driehonderd sloopauto’s aan Oekraïne
Foto: fogcatcher / Alexandros Michailidis Shutterstock.com

DEN HAAG - Nederland gaat achttien oude F-16’s leveren aan Oekraïne. Daarnaast krijgt het land driehonderd sloopauto’s. Dat heeft demissionair premier Rutte vrijdagmiddag laten weten bij een persconferentie op een autosloperij in Wijchen.

In augustus beloofde Nederland al F-16’s aan Oekraïne, maar nu heeft het kabinet besloten dat het er achttien worden. De driehonderd sloopauto’s kunnen volgens premier Rutte worden gebruikt voor onderdelen.

“Ons land heeft de F-16’s al grotendeels vervangen door de F-35 en dat is niet voor niets”, verduidelijkte premier Rutte. “Nederland heeft ruim veertig jaar met de F-16’s gevlogen en de toestellen zijn dus flink uitgewoond. Maar met de onderdelen uit de sloopauto’s en een flinke dosis creativiteit kunnen ze nog best worden gerepareerd. Zo kan de radiator van een Peugeot 306 uit 1994 worden omgebouwd tot een warmtewisselaar voor de F-16. Dat moet je maar net even weten. De Oekraïners krijgen een heel boekwerk met dit soort trucjes erbij.”

Volgens Rutte is de levering van de oude Nederlandse F-16’s aan Oekraïne voor beide landen voordelig: “We weten dat Oekraïne deze toestellen heel graag wil hebben. En wij komen op een goedkope manier van ons oude materiaal af.”

 
Deel dit artikel: