21 ℃

Nederland levert 200 houten oefenwapens aan Oekraïne: “Ze moeten alleen nog zelf ‘pang!’ roepen”

Foto: YT CC

Nederland heeft laten weten zo snel mogelijk 200 houten oefenwapens richting Oekraïne te sturen. De oefenwapens zijn volgens het Ministerie van Defensie in uitstekende staat. De Oekraïners moeten alleen nog zelf ‘pang’ roepen.

Dit gebeurt na een dringend verzoek om wapens van Oekraïne aan minister Ollongren van Defensie. Volgens Ollongren kan Nederland niets anders doen dit verzoek inwilligen, ondanks het feit de in afgelopen decennia flink is bezuinigd op defensie: “Op dit soort momenten heeft het geen pas om te kijken naar wat niet kan. Wij hebben als Nederland de belangrijke taak om de rechtsorde in Europa te beschermen. En dus stellen wij een flink aantal houten oefenwapens ter beschikking aan het Oekraïense leger.

Volgens de minister kan deze symbolische daad een voorspoedig einde van de oorlog in Oekraïne betekenen: “Onze militairen moeten al jarenlang ‘pang’ roepen als ze op oefening gaan, omdat defensie wegens jarenlange bezuinigingen niet genoeg munitie kan inkopen. En toch is Nederland niet aangevallen door buitenlandse mogendheden. Dit komt doordat die zwaar onder de indruk zijn van de symboliek van ‘pang’ roepen. Oekraïne kan nu ook gebruikmaken van deze bewezen tactiek.”

Foto: Drop of Light / Shutterstock.com

“Oekraïense militairen en verzetsgroepen zijn inmiddels bekend met het gebruik van houten oefenwapens”, aldus Ollongren. “Als ze met de houten wapens op de vijand af stormen en keihard ‘pang’ roepen, zullen de Russische troepen als verschrikte ratten op de vlucht slaan. Ik wil geen grote woorden gebruiken, maar ik durf te zeggen dat het Oekraïense volk vanaf nu rustig kan gaan slapen.”

 
Deel dit artikel: