26 ℃
Noodzakelijke uitbreiding demonstratieruimte

Nederland krijgt tweede Malieveld in het Markermeer

Nederland krijgt tweede Malieveld in het Markermeer
Foto: Miks Mihails Ignats / Shutterstock.com

Zo moet het er ongeveer uit gaan zien. Rijkswaterstaat begint nog dit jaar met de aanleg van een tweede Malieveld. In het Markermeer wordt een kunstmatig demonstratie-eiland opgespoten. Dat is nodig, omdat Nederland op dit moment te weinig demonstratieruimte heeft.

Vrijdag werd op het Malieveld in Den Haag nog door huisartsen gedemonstreerd tegen de hoge werkdruk. Ook boeren willen graag demonstreren, maar voor hen is op het Malieveld te weinig plek. Daarom moesten boeren in de afgelopen tijd noodgedwongen demonstreren op de snelweg, bij distributiecentra en voor het huis van de minister. Volgens het kabinet is dat een onwenselijke situatie. Een nieuw Malieveld in het Markermeer moet zorgen voor meer demonstratiecapaciteit.

“Het nieuwe Malieveld komt acht kilometer uit de kust, zodat niemand last heeft van de demonstranten”, legt een woordvoerder van Rijkswaterstaat uit. “Er is straks plaats voor ruim zeventigduizend demonstranten. Er kan tegelijk gedemonstreerd worden tegen stikstofplannen, hoge werkdruk, coronamaatregelen, klimaatverandering en loosverhoging.”

Foto: Yarrr65 / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Toch is er ook kritiek op het plan. Natuurorganisaties vrezen dat het demonstratie-eiland schade toebrengt aan de kwetsbare flora en fauna in het Markermeer. Bovendien is een tweede Malieveld helemaal niet nodig, vinden ze. Zo’n dertigduizend natuurliefhebbers willen morgen demonstreren tegen de aanleg van het demonstratie-eiland. De demonstratie begint om 12:00 uur op het Malieveld in Den Haag.

 
Deel dit artikel: