21 ℃

Nederland krijgt mogelijk feestdag zonder rellen

Foto: Robert Hoetink / Shutterstock.com

Vanaf volgend jaar moet ons land een speciale feestdag krijgen zonder rellen. Dat plan komt van het Comité Nationale Gezelligheid (CNG). Sinds de afschaffing van Zwarte Piet en het vreugdevuur in Duindorp kent Nederland geen geweldloze feestdagen meer.

Na de demonstraties voor en tegen Zwarte Piet en de rellen over de vreugdevuren in Duindorp heeft ons land officieel geen vredige feestdagen meer. Als het aan het CNG ligt, komt daar verandering in. “Een feestdag zonder rellen klinkt misschien vreemd, maar ik denk dat ons land er klaar voor is”, zegt CNG-voorzitter Frans Heulricht. “In het buitenland zijn feestdagen zonder geweld heel normaal, dus waarom zou dat hier niet kunnen?”

Op welke dag de geweldloze feestdag moet plaatsvinden is nog niet bekend. Het CNG denkt aan 8 januari. “Op 8 januari is er helemaal niks. Er valt dus nergens tegen te demonstreren of over te rellen”, aldus Heulricht.

Veel Nederlanders zijn enthousiast over het plan. Toch is er ook kritiek. “Een feestdag zonder boze mensen? In Nederland? Dat lijkt me onmogelijk”, lacht antropoloog Elise Ruimert. “Eindeloos demonstreren en dingen in de fik steken over een stomme feestdag hoort nou eenmaal bij onze cultuur. Dat is traditie. Daar moet je vanaf blijven.”

 
Deel dit artikel: