23 ℃
Uniek:

Nederland krijgt mogelijk deeltijdpremiers, met Omtzigt op dinsdag en donderdag

Nederland krijgt mogelijk deeltijdpremiers, met Omtzigt op dinsdag en donderdag
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

DEN HAAG - Nu Ronald Plasterk zich heeft teruggetrokken en er waarschijnlijk geen andere kandidaat gevonden wordt, is de kans erg groot dat Nederland deeltijdpremiers krijgt. Daarbij zijn er meerdere premiers, ieder voor één of meerdere dagen in de week. NSC-leider Pieter Omtzigt heeft een voorkeur voor de dinsdag en de donderdag.

“Aangezien niemand staat te springen om het premierschap op zich te nemen, zullen we op zoek moeten naar een andere oplossing”, aldus Omtzigt. “Het premierschap brengt verantwoordelijkheid met zich mee en daar zit niemand op te wachten. Ik begrijp dat als geen ander. Daarom stel ik voor dat we de last eerlijk onder de partijen verdelen.”

Deeltijdfuncties zijn in andere beroepen al heel normaal, maar het is de eerste keer dat de functie van premier wordt opgedeeld in meerdere deeltijdfuncties. Als het voorstel van Omtzigt wordt aangenomen, wordt Nederland het eerste land ter wereld met deeltijdpremiers.

Van der Plas weekendpremier

Omtzigt wil zelf het liefst op dinsdag en donderdag premier zijn: “De heer Wilders zou dan de maandag en de woensdag kunnen doen en mevrouw Yesilgöz de vrijdag. Mevrouw Van der Plas zie ik graag in de functie van weekendpremier. In het weekend gebeurt er meestal toch niks.”

 
Deel dit artikel: