18 ℃

Nederland krijgt eigen ayatollah: “Er is wederzijds veel onbegrip”

Nederland krijgt eigen ayatollah: “Er is wederzijds veel onbegrip”
Foto: Re han Qu re shi / Angelo Giampiccolo / Shutterstock.com

PURMEREND - De relatie tussen Iran en de westerse landen is in de afgelopen jaren verslechterd. Om de relatie met Iran te verbeteren, krijgt ons land een eigen ayatollah. Horullah Teunissen is deze week door Iran officieel aangesteld als ayatollah in Nederland.

Ayatollah Teunissen ontvangt ons in zijn eenvoudige kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw op het industrieterrein van Purmerend. Hij is geboren in Nederland, maar kent Iran goed. “In 1992 ging ik voor het eerst in Iran op vakantie en sindsdien ga ik er elk jaar naartoe”, vertelt hij. “Ik ben echt een beetje verliefd geworden op Iran. De natuur, de sfeer en de duidelijke regels; Iran is een prachtig land. Dus toen Iran mij vroeg om de ayatollah voor Nederland te worden, hoefde ik niet lang na te denken.”

“Als Nederlandse ayatollah is het mijn taak om Nederlanders en Iraniërs wat dichter bij elkaar te brengen, zodat we van elkaar kunnen leren”, zegt ayatollah Teunissen. “In Nederland zijn problemen waarvoor in Iran allang een oplossing is gevonden. Zo is alcohol in Iran verboden. Jullie vinden dat misschien betuttelend, maar het scheelt een heleboel verkeersongelukken.”

“Er is wederzijds helaas veel onbegrip”, constateert ayatollah Teunissen. “Dat heeft vooral te maken met culturele verschillen. Zo vinden wij het vanzelfsprekend dat vervelende mensen op het dorpsplein worden opgehangen. Vanuit Nederland wordt daar helaas met een schuin oog naar gekeken. Natuurlijk is het geen fraai gezicht om iemand te zien spartelen aan zo’n touw. Maar je geeft hiermee wel een duidelijk signaal aan andere probleemjongeren. En het alternatief, gevangenisstraf, kost de samenleving handenvol geld. Als je het zo bekijkt, kan het Iraanse rechtssysteem ook voor Nederland een uitkomst bieden. Het is gewoon een kwestie van even omdenken.”

 
Deel dit artikel: