16 ℃
Historische fout rechtgezet

Nederland krijgt alsnog luchtsteun van de NAVO in strijd tegen de Spanjaarden

Foto: Belish / Shutterstock.com

NAVO-baas Jens Stoltenberg belooft Nederland alsnog militaire steun in de Tachtigjarige Oorlog. Stoltenberg gaf toe dat de NAVO tussen 1568 en 1648 onvoldoende steun heeft verleend aan de door de Spanjaarden bezette landen.

In een toespraak voor de Tweede Kamer, eerder deze week, memoreerde de Oekraïense president Zelensky de Inname van Den Briel, op 1 april 1572. De Watergeuzen moesten destijds zonder steun van de NAVO de Spanjaarden verdrijven. “Ik deel de conclusie van Zelensky dat de NAVO destijds meer had kunnen doen. De NAVO had bij de herovering van Den Briel op z’n minst luchtsteun kunnen verlenen en dat is niet gebeurd”, aldus Stoltenberg.

Op initiatief van Stoltenberg heeft de NAVO alsnog ingestemd met militaire steun aan Nederland in de strijd tegen de Spanjaarden. Het gaat onder meer om de levering van helmen, kogelwerende vesten en 250 Stinger-luchtafweerraketten. Daarnaast komt er boven Den Briel een zogenoemde no-fly-zone. “Dit had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren, maar beter laat dan nooit”, aldus Stoltenberg.

De NAVO-baas beloofde ook nogmaals te kijken naar het verzoek van Zelensky om meer wapens voor Oekraïne: “Daar kom ik later op terug. Eerst is Nederland aan de beurt.”

 
Deel dit artikel: