14 ℃

Nederland heeft nieuw waddeneiland

Foto: Wiki Commons

Nederland telt sinds 1 januari officieel negen waddeneilanden. Na een jarenlange juridische procedure is het eiland Zuiderduintjes officieel erkend. De acht bewoners van het eiland vieren feest.

Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Noorderhaaks, Rottumerplaat en Rottumeroog waren tot nu toe de enige officieel erkende waddeneilanden. Met een oppervlakte van slechts 0,44 vierkante kilometer werd Zuiderduintjes voorheen te klein geacht voor een eiland. De bewoners, die er in de zomer bivakkeren, eisten erkenning. De rechtbank stelde hen in het gelijk.

Niemand woont permanent op Zuiderduintjes, maar in de zomer heeft het eiland minstens acht vaste bewoners. Gouverneur Jan Kroompjes verblijft er zo’n drie maanden per jaar. “Het klinkt idioot, maar tot nu toe bestond ik officieel niet. Zuiderduintjes werd jarenlang een onbewoonde zandplaat genoemd. Een schandalige belediging voor mij en de andere zeven bewoners”, zegt de 62-jarige Zuiderduiner.

Nu Zuiderduintjes officieel is erkend, heeft Kroompjes grote plannen voor het eiland. “We zijn in onderhandeling met verschillende projectontwikkelaars. Op het Zuiderstrand komen een vakantiepark en een golfbaan. Ook zijn er plannen voor een winkelcentrum. Zuiderduintjes heeft nog het echte eilandgevoel waar vakantiegangers naar op zoek zijn. Dat kun je van Texel niet zeggen. Daar komt straks niemand meer.”

 
Deel dit artikel: