16 ℃

Nederland besluit Olympische Spelen met slechts 17 medailles: “Dit kan niet zonder gevolgen blijven”

Foto: Iurii Osadchi / Shutterstock.com

Het is nog niet duidelijk welke straf de Olympische sporters tegemoet kunnen zien als ze zijn teruggekeerd uit Beijing. Nederland behaalde bij de Olympische Spelen slechts 17 medailles.

Acht keer goud, vijf keer zilver en vier keer brons. Dat is de magere opbrengst van de Nederlandse ploeg bij de Olympische Winterspelen in Beijing. De buit, 17 medailles in totaal, is heel wat minder dan bij de Spelen in Pyeongchang, toen Nederland 20 medailles mee haar huis nam. Vier jaar eerder, in Sotsji, lag het totaal zelfs nog op 24. Een schril contrast met de matige medailleoogst van 2022.

Volgens sportverslaggever Rierd van Duyken wachten de Nederlandse Olympiërs in ieder geval harde sancties: “Dit kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven, IOC*NSF moet hier iets mee. Je kunt denken aan een financiële straf, zoals het halveren van de subsidie. Ik kan me ook voorstellen dat IOC*NSF alle gemaakte kosten op de sporters gaat verhalen. Er gaan ook geruchten dat Sven Kramer en Ireen Wüst de volgende keer niet meer mee mogen doen.”

Toch heeft Van Duyken nog een beetje respect voor de Nederlandse Olympiërs: “Ze stappen gewoon op het vliegtuig. Dat je met maar 17 medailles thuis durft te komen, getuigt wel van lef.”

 
Deel dit artikel: