14 ℃

NAVO-lidmaatschap Awá-indianen stap dichterbij

NAVO-lidmaatschap Awá-indianen stap dichterbij
Foto: Joao Mello / Shutterstock.com

De Zuid-Amerikaanse Awá-indianen hebben een aanvraag ingediend voor lidmaatschap van de NAVO. De indianen hopen zich op die manier beter te kunnen wapenen tegen vijandelijkheden van andere stammen.

Na Georgië, Macedonië en Bosnië-Herzegovina, Zweden in Finland willen ook de Awá-indianen toetreden tot het NAVO-bondgenootschap. “De recente gebeurtenissen hebben ons doen inzien dat vrede kwetsbaar is. Alleen door samen te werken, kunnen we elkaars veiligheid garanderen”, zegt stamhoofd Gónzo Onwuka.

Volgens de Awá-indianen is een lidmaatschap van de NAVO voor beide partijen interessant. “Wij beschikken over specifieke kennis van wapensystemen die zelfs zonder brandstof en elektriciteit nog blijven functioneren, zoals speren”, legt Onwuka uit. “En voor ons is vooral het veelbesproken artikel 5 van het NAVO-verdrag van belang: een aanval op één is een aanval op allen. Dus als die hufters van de Huluku-stam van hiernaast ook maar één voet op ons grondgebied zetten, krijgen ze meteen een Amerikaanse atoombom op hun dorp. Dat schrikt enorm af.”

 
Deel dit artikel: