12 ℃

NAVO-baas Stoltenberg blij met toetreding Finland: “Fraaie uiterlijk van hun premier is mij niet ontgaan”

NAVO-baas Stoltenberg blij met toetreding Finland: “Fraaie uiterlijk van hun premier is mij niet ontgaan”
Foto: Gints Ivuskans / Nicolas Economou / Shutterstock.com

Nu ook Turkije goedkeuring geeft, staat niets de toetreding van Finland tot de NAVO nog in de weg. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg is blij met de toetreding van Finland tot het NAVO-bondgenootschap. “De aanwezigheid van de Finse premier Sanna Marin zal de NAVO-vergaderingen zeker veraangenamen. Ik denk dat ik namens alle lidstaten spreek als ik zeg dat haar fraaie verschijning niet onopgemerkt is gebleven”, aldus Stoltenberg.

Finland vroeg het NAVO-lidmaatschap aan na de inval van Rusland in Oekraïne. “Finland grenst direct aan Rusland en loopt zo een veiligheidsrisico. Uiteraard weet premier Marin dat ook. Namens de NAVO kan ik haar belangrijke veiligheidsgaranties bieden, mits daar iets tegenover staat”, aldus Stoltenberg. “Ik denk dat mevrouw Marin zeker beschikt over eigenschappen waarin de NAVO geïnteresseerd is. Het gaat natuurlijk niet alleen om uiterlijk, maar dat is wel iets wat we in onze afweging meenemen. Daar moeten we gewoon eerlijk over zijn.”

Nu alle landen akkoord zijn met de toetreding van Finland, wil Stoltenberg zo snel mogelijk met Sanna Marin afspreken om de puntjes op de i te zetten: “Wat mij betreft ontmoeten we elkaar in een informele omgeving, zoals een hotelkamer in Helsinki. Daar kan mevrouw Marin in alle rust laten zien hoe graag zij lid wil worden van de NAVO.”

 
Deel dit artikel: