0 ℃

Natuurbranden gaan maar door: zijn nepbomen de oplossing?

Foto: Petr Svoboda / Syda Productions / Krumao / Shutterstock.com

De provincie Brabant overweegt de meeste natuur in de provincie te vervangen door brandvertragende imitatiebeplanting. Op die manier moeten nieuwe natuurbranden worden voorkomen.

In Limburg en Brabant woeden al dagenlang flinke natuurbranden. Alleen al in Nationaal Park De Meinweg is tot nu toe 200 hectare natuur afgebrand. Als de brand geblust is, zal het natuurgebied worden hersteld met kunstbeplanting. Plastic planten en bomen zijn brandveiliger dan echte natuur.

Wethouder Tom Frielink van de gemeente Strielwouden plaatste vanmorgen symbolisch de eerste nepboom. “Een palm”, lacht Frielink. “Want dat is het leuke aan imitatiebeplanting: je kunt bomen neerzetten die normaal in ons land helemaal niet voorkomen.”

De bedoeling is dat de circa twee miljoen bomen in het natuurgebied allemaal worden vervangen door plastic exemplaren. “Het gaat om een flinke investering, maar dat verdienen we binnen enkele jaren terug”, weet Frielink. “Plastic beplanting hoeft namelijk niet gesnoeid te worden. Dat scheelt twee tot drie miljoen euro op jaarbasis.”

Het project is vooral bedoeld ter voorkoming van nieuwe natuurbranden. Frielink: “Het nadeel van bomen is dat ze van hout zijn. Dat brandt als een fakkel. Plastic nepbomen branden niet, maar smelten. Daardoor kan een brand zich minder snel verspreiden. Daarnaast laten de nepbomen in de herfst geen bladeren vallen. Dat geeft een stuk minder rommel.”

 
Deel dit artikel: