Natuur in de war door hoge temperatuur: “Hazen denken nu al dat het Pasen is”

Natuur in de war door hoge temperatuur: “Hazen denken nu al dat het Pasen is”
Foto: Menno Schaefer / xpixel / Shutterstock.com

VORDEN - Door het relatief warme weer van de afgelopen dagen is de natuur flink in de war. Terwijl het eigenlijk nog winter is, zijn dieren en planten al volop bezig met de lente. De tulpen staan in bloei, de vogels bouwen al nestjes en de hazen slepen al met eieren.

Door de hoge temperatuur zijn de hazen veel te vroeg aan hun paasgedrag begonnen. Terwijl Pasen eigenlijk pas over twee weken is, zijn de diertjes al volop in de weer met eieren. Bioloog Alphons Droog legt uit wat de gevolgen zijn.

“De hazen zijn nu al begonnen met het verstoppen van eieren. Daardoor is de kans groot dat de eieren te vroeg gevonden worden. Als het dan echt Pasen is, zijn alle eieren al weg”, waarschuwt de bioloog.

Door de klimaatverandering verwacht Droog dat hazen in de toekomst steeds eerder paasgedrag vertonen: “Ze beginnen ermee zodra de temperatuur boven de 15 graden komt. Nu is dat al half maart en straks misschien half februari. Het zou me niet verbazen als de hazen straks al in december beginnen met het verstoppen van eieren. Die zijn dan op Eerste Paasdag echt niet meer eetbaar.”

 
Deel dit artikel: