16 ℃

NASA waarschuwt voor super-bloed-wolfmaan

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wordt de aarde volgende maand beschenen door een super-bloed-wolfmaan. De ramp zou plaatsvinden op 21 januari 2019.

Foto: Chris Collins / Shutterstock.com

Een super-bloed-wolfmaan is eigenlijk een combinatie van drie gelijktijdige gebeurtenissen. De afstand van de maan tot de aarde is minimaal, waardoor er sprake is van een ‘supermaan’. Daarnaast is er een totale maansverduistering, wat een ‘bloedmaan’ wordt genoemd. Omdat de bloedmaan op hetzelfde moment plaatsvindt als de supermaan, spreekt men van een superbloedmaan. Het gaat tevens om de eerste volle maan van het nieuwe jaar, die bekendstaat als de wolfmaan.

Sterrenkundige Fons Lepperkam spreekt van een rampzalige samenloop van omstandigheden: “Een supermaan, een bloedmaan, of een wolfmaan is op zichzelf niet heel gevaarlijk. Nu het een combinatie van alle drie betreft, weet ik eerlijk gezegd niet wat er gaat gebeuren”, aldus de wetenschapper. “In het gunstigste geval gaan we allemaal dood, in het ergste geval blijft onze verrotte wereld gewoon bestaan. Of andersom, afhankelijk van hoe depressief je bent.”

Update: Bloedmaan gerepareerd

 
Deel dit artikel: