11 ℃

NASA stuurt LEGO naar Jupiter

Voor het eerst in de geschiedenis zijn LEGO-poppetjes aangekomen bij de planeet Jupiter. De poppetjes reizen mee met de ruimtesonde Juno, waarmee de NASA het gedrag van LEGO in de ruimte onderzoekt.

lego-naar-jupiterDe drie LEGO-figuurtjes werden in augustus 2011 gelanceerd en hebben een afstand van bijna 3 miljard kilometer afgelegd. Dinsdagochtend brengt de NASA hun ruimtesonde in een baan rond Jupiter.

Ruimtevaartdeskundige Walter Carpers is enthousiast over de missie. “We kennen de LEGO-figuurtjes hier op aarde maar al te goed. Hele generaties zijn ermee opgegroeid. Toch is nog veel onduidelijk over het gedrag van de poppetjes in de ruimte”, aldus Carpers. “De zwaartekracht op de planeet Jupiter is ruim twee maal zo groot als die op aarde. Het is razend interessant om te zien hoe de LEGO-poppetjes daarmee omgaan.”

Het transport van de LEGO-poppetjes naar Jupiter kostte circa 1,1 miljard dollar. “Een zinvolle investering”, aldus Carpers. Het verloop van de missie is te volgen via de website van NASA.

 
Deel dit artikel: