23 ℃

NASA sluit winkeltje in ISS

Foto: 3Dsculptor / Shutterstock.com

Het zal voor de astronauten even wennen zijn. Vanaf vandaag kunnen ze niets meer kopen in het winkeltje aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten het winkeltje voorlopig te sluiten, om te voorkomen dat astronauten besmet raken met het coronavirus.

Bij de astronauten in het ISS is het winkeltje zeer geliefd. De Nederlander André Kuipers, die ruim 200 dagen in het ruimtestation verbleef, kwam er regelmatig. “Je moet weten dat astronauten bijna geen bagage mee mogen nemen. Na een paar weken krijg je heimwee naar de spullen van thuis. Dan ben je blij als je in het winkeltje even wat kunt kopen”, herinnert de ruimtevaarder zich. “Zelf kocht ik er een paar geitenwollen sokken, want het is koud daarboven hoor. Ik heb ze nog steeds.”

Toch gaat het winkeltje in het ISS voorlopig dicht. Volgens de NASA is het winkeltje niet essentieel. “Ook in de ruimte ontkomen we niet aan de lockdown”, zegt een woordvoerder. “Astronauten in het ISS kunnen natuurlijk niet even naar de dokter. Het zou een ramp zijn als iemand in het winkeltje besmet raakt. Veiligheid voor alles.”

Gelukkig hoeven de astronauten niet bang te zijn voor honger. De supermarkt blijft gewoon open.

 
Deel dit artikel: