Wie geopereerd wordt krijgt nu standaard een verdoving. Soms gaan patiënten zelfs onder volledige narcose. Dat moet anders, vindt het Nederlands Adviesorgaan Zorgkosten (NAZ).
“Mensen hebben een tamelijk hoge pijngrens. Toch worden ze tijdens een operatie vrijwel altijd verdoofd. Op die manier worden jaarlijks miljoenen euro’s over de balk gesmeten”, zegt woordvoerder Wim Hemmels. “Zorgverzekeraars kunnen jaarlijks veel geld besparen als de narcose achterwege blijft.”
Het NAZ stelt voor om verdoving tijdens operaties uit het basispakket te halen: “Een verdoving heeft geen invloed op het succes van de behandeling. Narcose is beslist niet noodzakelijk, maar slechts een stukje extra service naar de patiënt toe. Dan vraag ik me af: waarom betaalt de patiënt dat niet gewoon zelf?”
De bedoeling is dat patiënten vanaf volgend jaar standaard zonder narcose worden geopereerd. Hemmels legt uit: “Patiënten die écht geen pijn willen voelen en voldoende geld hebben, kunnen kiezen voor het luxepakket, inclusief narcose op eigen kosten. Maar een bypass of een hersenoperatie valt heus wel mee. Even de tanden op elkaar, zeg ik altijd.”