16 ℃

Nagelstyliste Joyce helpt oorlogsslachtoffers in Syrië

Foto: Orlok / Wayhome Studio / Shutterstock.com

Bijna twee miljoen oorlogsslachtoffers in Syrië hebben gescheurde nagels. Nagelstyliste Joyce Jelgers reisde af naar het gebied om hen te helpen.

“Als kind droomde ik er al van om mensen in nood te helpen. Daarom ben ik direct na het vmbo nagelverzorging gaan studeren”, vertelt Joyce (25). “Ik zag het als een soort roeping om hier naartoe te gaan. Sinds het uitbreken van de burgeroorlog zijn bijna alle nagelstylistes uit Syrië verdwenen. Sommige mensen zijn al jaren niet meer bij een nagelstyliste geweest.”

Joyce werkt nu drie maanden als nagelstyliste in een vluchtelingenkamp bij de stad Darkush. “Het was hartverscheurend wat ik hier aantrof. Vrouwen met gespleten nagels, mannen met onverzorgde teennagels. Gisteren hielp ik een meisje van amper 6 jaar oud. Ze had gitzwarte nagelranden. Ja, dat doet wat met je.”

“Als je in een oorlogsgebied zit, moet je niet denken dat je iedereen kunt redden”, zegt Joyce nuchter. “Laatst zag ik nagels waar ik werkelijk niets mee kon. Dan moet je je emoties even opzij zetten. Niet denken maar doen. Ik heb alles kort geknipt en harsnagels er op gelijmd. Pas ’s avonds in mijn hotel kwamen de tranen.”

 
Deel dit artikel: