13 ℃

‘De Nachtwacht’ krijgt eindelijk sneakers

‘De Nachtwacht’ krijgt eindelijk sneakers
Foto: Rembrandt van Rijn

Een groep kunstenaars wil uiterlijk volgend jaar beginnen met het overschilderen van ‘De Nachtwacht’. Volgens de kunstenaars past het schilderij van Rembrandt niet meer bij de huidige tijd. Het schilderij zal van diverse moderne details worden voorzien.

‘De Nachtwacht’ werd in 1642 voltooid en daarna nooit gemoderniseerd. “De afgebeelde heren dragen nog steeds dezelfde kledij. Zo draagt kapitein Frans Banning Cocq een witte kraag en kniekousen. Toen heel hip, maar tegenwoordig hopeloos ouderwets”, zegt initiatiefnemer Joost Flisssing.

Delen van het originele schilderij zullen eerst voorzichtig met een rollertje en witte latex worden overgeschilderd. Daarna krijgen de afgebeelde personen modernere kleding en accessoires. “Luitenant Van Ruytenburch draagt straks een nonchalant t-shirt en sneakers. De lans in zijn linkerhand vervangen we door een iPhone”, legt Flisssing uit. “Het is een flinke klus om ‘De Nachtwacht’ weer bij de tijd te brengen. Eigenlijk is het achterstallig werk. Maar als alles straks is aangepast, kan het schilderij weer jaren mee.”

 
Deel dit artikel: