19 ℃

Nabestaanden Mike en Karibuna woedend op directie Dierenpark Amersfoort

Foto: Papin Lab / Montri Pomounruan / Shutterstock.com

De nabestaanden van de op 3 november 2020 doodgeschoten Mike (55) en Karibuna (20) uit Amersfoort zijn woedend na het incident met de wolven dat zich afgelopen maandag afspeelde in Dierenpark Amersfoort.

Daar ontsnapten twee wolven, simpelweg door een gat te graven onder de omheining. De twee wolven liepen enige tijd los rond in het dierenpark, totdat ze uiteindelijk verdoofd werden en terug naar hun verblijf konden worden gebracht. Een enorme klap voor de nabestaanden van Mike en Karibuna. Vorig jaar, toen het tweetal via de openstaande deur hun verblijf uitliepen, werden zij in koelen bloede vermoord. Door het incident van deze week kwam alles weer boven.

“Dit is weer een harde klap voor de familie”, vertelt een neef van de apen geëmotioneerd. “En dat na een verschrikkelijk jaar waarin er niet eens nazorg werd geboden. Iedereen is nog steeds kapot van de moord op Mike en Karibuna. Het is een enorme leegte in de kooi.”

Hij is even stil, maar herpakt zich: “Mike en Karibuna deden geen vlieg kwaad. Het ‘ergste’ wat Mike ooit heeft gedaan is stront naar het publiek gooien. Maar daar kon men de humor ook wel van inzien. Verder waren ze heel vredelievend. Ze verlangden ernaar om net als hun familie in Oeganda eindelijk een keer in bomen te kunnen klimmen.”

Hij vervolgt op fellere toon: “Die wolven zijn van een heel ander kaliber. Ze kijken je vuil aan en zijn agressief. Bovendien zijn ze labiel. Het hele park kan die onruststokers ’s nachts horen janken. We doen geen oog dicht. Wandelende tijdbommen zijn het.”

De familie is woedend op de directie van Dierenpark Amersfoort en overweegt alsnog een aanklacht, maar dan op grond van ongelijke behandeling en discriminatie van verschillende diersoorten binnen het park. De afloop van het wolvenincident bewijst dit maar al te goed, volgens de neef van Mike: “De wolven werden netjes verdoofd, terwijl mijn familieleden destijds genadeloos werden vermoord. Dat is voor ons heel moeilijk uit te leggen, begrijpt u dat?”

 
Deel dit artikel: