13 ℃

Nabestaanden Jezus Christus: “Zijn verjaardag is veel te commercieel geworden”

Nabestaanden Jezus Christus: “Zijn verjaardag is veel te commercieel geworden”
Foto: Zou Zou / Yuganov Konstantin Shutterstock.com

NAZARETH - Terwijl in veel huishoudens letterlijk en figuurlijk flink wordt uitgepakt op 25 december, vieren de nabestaanden van Jezus Christus zijn verjaardag op een ingetogen manier. “We maken er geen groot feest van. Een stukje taart en misschien een glaasje wijn, dat is het”, zeggen Jezechiël en Maria Christus uit Nazareth, tegenwoordig de woordvoerders van de familie.

Binnen de familie Christus wordt de verjaardag van hun voorouder nooit uitbundig gevierd. “Zelf hield Hij ook niet van grote feesten”, vertelt Jezechiël. “Toen Hij nog leefde, vierde Hij Zijn verjaardag liever met een klein groepje apostelen. Een hapje en een drankje erbij, dat vond Hij gezellig. Maar al die poespas er omheen, zoals een boom in huis met een stalletje eronder, daar moest Hij niets van hebben. ‘Flikker op met die flauwekul’, zei Hij dan.”

Jezechiël en Maria Christus vinden dat Zijn verjaardag in de loop der eeuwen veel te commercieel is geworden. “We vinden het leuk dat mensen Zijn verjaardag nog steeds vieren, maar er wordt wel erg veel bij gedronken”, zegt Jezechiël. “En als ik dat gesleep met al die cadeautjes zie, dan denk ik: verdomme, wie is hier nu eigenlijk jarig?”

 
Deel dit artikel: