23 ℃

Mladic krijgt ook in hoger beroep levenslang. Naar welke muziek luisterde hij tijdens de uitspraak?

Foto: ICTY

Het Internationaal Straftribunaal heeft uitspraak gedaan in de hoger beroepszaak tegen oorlogsmisdadiger Ratko Mladic. Gedurende het hele proces luisterde Mladic naar muziek.

Het is inmiddels een bekend beeld: Ratko Mladic die naar muziek luistert in de rechtszaal. Mladic was tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië bevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen. In die functie maakte hij zich schuldig aan diverse oorlogsmisdaden, waaronder genocide in Srebrenica. Ook in hoger beroep is Mladic daarvoor tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Mladic luisterde in de rechtszaal voortdurend naar muziek via een hoofdtelefoon.

“Het is niet ongebruikelijk dat verdachten in de rechtszaal naar muziek luisteren. Vooral buitenlandse oorlogsmisdadigers staan bekend als echte muziekliefhebbers”, weet rechtbankjournalist Okko Kneippe. “Ook Mladic luisterde naar muziek, vooral stevige hardcore. Daar werd hij rustig van. Maar naar mate hij langer in Nederland verbleef kon hij ook de muziek van Jannes steeds meer waarderen.”

Door de snoeiharde muziek kon Mladic niet horen wat de rechters tegen hem zeiden. “Dat was geen probleem”, aldus Kneippe. “Hij kon er toch niets van verstaan.”

 
Deel dit artikel: