27 ℃

Muziekschool stopt met lijfstraffen

De beroemde Utrechtse muziekschool De Beylenberg stopt met lijfstraffen. Volgens de directie is het niet meer van deze tijd om lijfstraffen uit te delen aan kinderen die ondermaats presteren.

Foto: Marco Barone / Sofi photo / Vetkit / Shutterstock.com / Nieuwspaal

De Beylenberg heeft in de loop der jaren veel talentvolle muzikanten voortgebracht. Onder meer Viviënne Kouwenberg (Drents Kamerorkest), zangeres Ulrike (Voice of Holland) en bassist Rob Koffelaan (Doe Maar) kregen er hun eerste muzieklessen.

“Ik heb aan De Beylenberg veel succes te danken, maar ook littekens. Want o wee als je een valse noot speelde. Dan werd je met instrument en al door het lokaal gesmeten”, herinnert toetsenist Fred Ochtens (The Rambo’s) zich. “Ik weet nog dat ik, volgens mijn leraar, met te weinig emotie speelde. ‘Eens kijken of jij wel gevoel in je donder hebt’, schreeuwde hij. Dat ging er hard aan toe hoor. Maar de volgende keer speelde ik toch beter, zelfs met twee gekneusde ribben.”

De muziekschool heeft besloten het strenge regime te veranderen. Vanaf volgend jaar worden leerlingen niet meer met de vlakke hand of een vuistslag gecorrigeerd.

Veel leerlingen reageren opgelucht. Toch is er ook kritiek. Enkele ouders noemen de beslissing van De Beylenberg ‘laf’. “Als je beroemd wil worden in de muziek, dan hoort fysiek lijden er nou eenmaal bij”, zegt vader Arnold over zijn vioolspelende dochter Eva (6). “Ik stuur haar niet voor niets naar De Beylenberg. Het is de enige muziekschool die nog klappen uitdeelt. Ik vrees dat die taak straks volledig bij de ouders komt te liggen.”

 
Deel dit artikel: