Musea willen weer open: “Voelt verschrikkelijk om afhankelijk te zijn van subsidie”

Foto: Think A / Shutterstock.com / NP

De Nederlandse musea willen zo snel mogelijk weer open. Volgens de Vereniging van Nederlandse Musea (VNM) zijn de musea het beu om nog langer hun handje op te houden.

De VNM laat vandaag in een paginagrote advertentie in meerdere landelijk kranten weten dat ze niet meer aan het subsidie-infuus willen liggen. Volgens de vereniging willen alle musea weer hun eigen broek ophouden: “De kunstwereld is een autonome wereld vol vrijdenkers en creatievelingen. Voor hen bestaat er niets ergers dan afhankelijk te zijn van de overheid.”

Volgens de NVM is er een zeer onwenselijke situatie ontstaan door de externe geldstromen vanuit de overheid: “Door de coronacrisis was het noodzakelijk voor de musea om financiële steun te accepteren, maar nu willen we daar zo snel als mogelijk weer vanaf. We willen als musea zo onafhankelijk mogelijk zijn en daarvoor is het noodzakelijk dat we weer onze eigen boontjes doppen. Want het laatste wat we als culturele instellingen willen is dat we op welke manier dan ook afhankelijk zijn van de politiek.”

 
Deel dit artikel: