23 ℃

Muggenfokkerij Van Oersdonk toch failliet

Muggenfokkerij Van Oersdonk toch failliet
Foto: 4045 / Varunyuuu / Shutterstock.com

MEPPEL - Het doek valt voor muggenfokkerij Van Oersdonk in Meppel. Het bedrijf vraagt morgen het faillissement aan. Het bedrijf kan naar eigen zeggen de concurrentie met het buitenland niet meer aan.

Van Oersdonk is de grootste muggenfokkerij van Nederland. In de productiefaciliteit in Meppel worden jaarlijks 15 miljard muggen geboren. Een derde van de muggen gaat naar het buitenland, maar het overgrote deel is bedoeld voor Nederlandse slaapkamers. “En juist daar zit het probleem”, zegt directeur Luc van Oersdonk. “Vooral concurrenten in Azië hebben met hun tijgermug een flink deel van de Europese markt veroverd. Zij kunnen bovendien veel goedkoper produceren. Daar valt helaas niet tegenop te fokken.”

In ons land heeft de mug te maken met een imagoprobleem. Veel Nederlanders zien muggen vooral als hinderlijk. Daardoor is de vraag naar muggen in eigen land drastisch gedaald. Pogingen om de malariamug in Nederland te lanceren mislukten.

Door de sluiting van het bedrijf komen 184 werknemers op straat te staan. De directie benadrukt dat het faillissement geen gevolgen heeft voor de dochterbedrijven Van Oersdonk Vliegen en Van Oersdonk Keukenmieren.

 
Deel dit artikel: