15 ℃
Biodiversiteit

Muggenbescherming vreest landelijk muggentekort

Muggenbescherming vreest landelijk muggentekort
Foto: Surapol Usanakul / Shutterstock.com

Het muggenseizoen gaat weer van start. In de komende weken worden miljarden babymugjes geboren. Veel mensen kunnen niet wachten tot ze weer het vrolijke gezoem van deze sympathieke beestjes horen.

Toch gaat het al jaren niet goed met de muggen in ons land. De Nederlandse Muggenbescherming vreest dat er dit jaar zelfs een tekort aan muggen kan ontstaan. “Elk jaar zien we minder muggen in onze slaapkamers. Als deze trend zich doorzet, zou de mug over enkele jaren compleet verdwenen kunnen zijn. Een aderlating voor onze biodiversiteit”, zegt woordvoerder Bert Vonks van de Muggenbescherming.

Muggen zijn voor hun voortplanting afhankelijk van vers bloed. Als een vrouwtjesmug bevrucht is, heeft ze veel bloed nodig voor de ontwikkeling van haar eitjes. Maar mensen maken het de mug soms ongewild moeilijk.

“Een mug steekt bij voorkeur ’s nachts. We zien dat veel mensen dan onder een dekbed slapen. Daar kan een mug onmogelijk doorheen prikken. Als je een stukje huid onbedekt laat, dan help je de muggen enorm”, zegt Vonks.

Over citronellakaarsen en citroenschijfjes bestaan veel misverstanden. Hoe goed bedoeld ook, u doet de muggen er echt geen plezier mee. Muggen houden helemaal niet van citroengeur. Het jaagt ze juist weg! Niet gebruiken dus.

 
Deel dit artikel: