19 ℃

Muggenbescherming eist dat Frans K. alsnog wordt vervolgd voor doodslag

Muggenbescherming eist dat Frans K. alsnog wordt vervolgd voor doodslag
Foto: Simonkadula / Shutterstock.com

De Nederlandse Muggenbescherming eist dat de Haarlemse verdachte Frans K. alsnog wordt berecht. Eerder besloot justitie om K. niet te vervolgen, maar daar neemt de Muggenbescherming geen genoegen mee.

Frans K. sloeg afgelopen maandag vier muggen dood en meldde zijn daad triomfantelijk op Facebook. De Muggenbescherming deed aangifte, maar justitie seponeerde de zaak. De Muggenbescherming start nu een zogenoemde Artikel 12-procedure om justitie alsnog tot vervolging te dwingen.

“Voor ons is het een principekwestie”, zegt woordvoerder Cathelijne Tudèl van de Nederlandse Muggenbescherming. “We willen hiermee een voorbeeld stellen, want deze zaak staat niet op zichzelf. Jaarlijks worden in ons land duizenden muggen op afschuwelijke wijze om het leven gebracht en vrijwel altijd gaan de daders vrijuit.”

Volgens Tudèl heeft de zaak een goede kans van slagen: “Onlangs is het verbod op dierenmishandeling nog aangescherpt. In artikel 2.1 van de Wet Dieren staat duidelijk dat het verboden is om een dier pijn of letsel toe te brengen dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen. Er wordt in de wet geen uitzondering gemaakt voor muggen, dus K. is gewoon strafbaar.”

Als Frans K. schuldig wordt bevonden, kan de rechter hem verbieden om thuis muggen te houden.

 
Deel dit artikel: