20 ℃

Mount Everest steeds hoger door menselijke uitwerpselen

Mount Everest steeds hoger door menselijke uitwerpselen
Foto: Vyacheslav Argenberg / Wiki Commons CC BY40

KATHMANDU - Wie Mount Everest wil beklimmen, moet voortaan een poepzakje meenemen. Door menselijke uitwerpselen is de berg in de afgelopen jaren steeds hoger geworden.

Mount Everest is de hoogste berg ter wereld en om die reden populair bij bergsporters. Steeds meer bergbeklimmers wagen de tocht naar de top. Daardoor ontstonden eerder al problemen met de fundering. Inmiddels is er een nieuw probleem bij gekomen. De klimmers nemen hun ontlasting niet mee terug naar het basiskamp. Volgens een ruwe schatting is de berg daardoor al 15 meter hoger geworden.

De lokale autoriteiten nemen maatregelen om te voorkomen dat de berg nog hoger wordt. Voortaan moeten bergbeklimmers een poepzakje meenemen, maar dat leidt tot boze reacties.

“De autoriteiten begrijpen blijkbaar niet waarom mensen deze berg beklimmen”, zegt bergsporter Erik Vuist. “Op het hoogste punt van de wereld je behoefte doen, dat is een unieke ervaring. Dat kun je gewoon niet uitleggen. Zelf heb ik Mount Everest in 2016 bekakt. Alleen al het idee dat daar op 8849 meter hoogte nog steeds mijn uitwerpselen liggen, geeft mij een machtig gevoel.”

 
Deel dit artikel: