19 ℃

Moslims in therapie voor kerstgevoelens

Tijdens Kerst wordt in Nederland nauwelijks rekening gehouden met moslims. Straten zijn ‘versierd’ met dennengroen en kerstliedjes schallen uit luidsprekers. Elke winkel heeft kerstaanbiedingen uitgestald. Al deze kerstuitingen kunnen bij moslims kerstgevoelens veroorzaken.

Foto: I am contributor / Smileus / Shutterstock.com

Ibrahim K. heeft ernstige psychische klachten, omdat hij voortdurend blootgesteld wordt aan kerstuitingen. Ibrahim is moslim, maar door de stortvloed aan christelijke uitingen kreeg hij last van kerstgevoelens. Gelukkig worden zijn klachten serieus genomen en heeft hij nu wekelijks een psychologische gesprekssessie met islamitische lotgenoten.

“Samen bespreken we onze kerstgevoelens. De kerstsfeer en wat dat met je doet als je moslim bent”, vertelt Ibrahim. “De herkenning onderling geeft ons verbondenheid. Samen in het Arabisch praten over de verwarring in je hoofd, dat is heel fijn.”

De werkgroep Steun Moslims in Kersttijd heeft wandeltochtjes door winkelcentra en dennenbossen in het therapieprogramma opgenomen. Ook Ibrahim heeft zo’n wandeling gemaakt. “Het is heel confronterend, maar het werkt. Soms heb ik nog wel kerstgevoelens, maar dan denk ik gewoon heel hard aan Marokko. Dan zakt het.”

 
Deel dit artikel: