13 ℃

Moskeeën boos over herrie van kerkklokken

Imams vrezen dat kerken dagelijks willen oproepen tot gebed en willen daarom een verbod. “Elke keer als een kerkklok luidt, is dat verchristelijking van de publieke ruimte. Een kwalijke zaak”, vindt imam Amid Shamoun. 

kerk-kerkklokken-zuiderkerkShamoun reageert hiermee op uitspraken van SGP-leider Kees van der Staaij, die moskeeën wil verbieden om via luidsprekers op te roepen tot gebed. “Elke keer als het ‘Alluha akbar’ vanaf de minaret schalt, is dat islamisering van de publieke ruimte. Een kwalijke zaak”, aldus Van der Staaij.

Volgens de imam meet de SGP met twee maten. “De oproep tot gebed vanuit de minaret van een moskee is niet anders dan de oproep tot gebed vanuit de toren van een kerk”, stelt Shamoun. Maar volgens Van der Staaij is er wel degelijk een verschil: “Kerkklokken zijn een Nederlands gebruik, een oproep vanaf een moskee is anders.”

Intussen wordt gewerkt aan een oplossing waar alle partijen zich in kunnen vinden. Er wordt getest met een landelijk netwerk van sirenes, die alle gelovigen van alle religies tegelijk oproepen tot gebed. De volgende test is op maandag 7 november om 12:00 uur.

 
Deel dit artikel: