19 ℃

Morgenavond stille tocht voor doodgeschoten chimpansees Mike en Karibuna

Foto: Oleg Senkov / Shutterstock.com

Morgenavond om 20:00 uur vindt een stille tocht plaats voor Mike en Karibuna. Beide chimpansees werden dinsdagochtend doodgeschoten.

Om 20:00 uur zullen alle chimpansees en andere aapachtigen in het hele land een minuut stilte houden, gevolgd door een stille tocht door hun kooi. Dit ter nagedachtenis aan hun twee soortgenoten die door zinloos geweld om het leven kwamen.

Het afschuwelijke drama vond plaats in Dierenpark Amersfoort. Mike en Karibuna werden rond 10:40 uur doodgeschoten. Na jarenlange opsluiting hadden ze net hun vrijheid gevonden en dit moesten ze bekopen met een kogel.

De weduwe van Karibuna is er kapot van. Ze smijt een stuk rondslingerende stront tegen het raam. “Al jarenlang zaten ze onschuldig opgesloten. Amnesty International, de Dierenbescherming, Stichting Aap, we hebben iedereen aangeschreven, niemand kwam op voor hun rechten. Ze wilden alleen maar in bomen klimmen, net als hun familie in Oeganda”, gebaart ze.

Ook een neef van Mike is erg aangeslagen: “Het is onvoorstelbaar. Chimps die streden voor hun vrijheid, in koelen bloede afgeslacht. En ze waren niet eens bewapend, niks!”, lijkt hij te willen zeggen. “Waarom? Waarom zij? Vragen waarop wij waarschijnlijk nooit antwoord zullen krijgen.”

 
Deel dit artikel: