13 ℃

Mop ‘komt een goudvis bij de dokter’ achterhaald

De mop over de goudvis die bij de dokter komt is niet meer van deze tijd. Dat zegt prof. drs. Albert Snut, hoogleraar aan de TU in Roelofarendsveen. Hij vindt de mop ‘achterhaald en vol met fouten’.

Foto: LightField Studios / Shutterstock.com

“Dat je in zo’n korte mop zoveel fouten kunt maken is werkelijk ongelooflijk. Bovendien, de mop is al zo oud dat niemand hem meer grappig vindt”, legt prof. drs. Snut ons uit. “De eerste fout zit hem al in de eerste zin: ‘Komt een goudvis bij de dokter’. Een goudvis komt nooit bij de dokter, maar hoogstens bij de dierenarts. En de tweede fout zit hem in de laatste zin: ‘ik zie het al, uit de kom’. Een vissenkom is tegenwoordig uit den boze. Vissen mag je niet meer in een kom houden, maar moeten in een aquarium. En het is nog altijd ‘de kom uit’, óf ‘uit zijn kom’.”

“Een mop bedenken is toch niet zo moeilijk? Neem die mop van die mummie, die klopt wél, qua grap. Want mummies zijn inderdaad ingewikkeld. Dus waarom kunnen ze dat bij de mop over de goudvis niet doen?”

“Het is ook nog eens pure dierenmishandeling”, stelt Snut. “Een vis kan op het droge niet ademen, dus de vis gaat dan dood. Iedereen denkt dat het een grap is, maar eigenlijk mag je er helemaal niet om lachen. Als je daar om kunt lachen en niet om filmpjes waarin zeehonden worden doodgeknuppeld, dan ben je in mijn ogen pas echt hypocriet.”

 
Deel dit artikel: