19 ℃

Econoom: “Mooi moment om St. Maarten af te stoten”

Het eiland Sint Maarten behoort binnenkort mogelijk niet meer tot het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland is door de orkaan Irma zodanig beschadigd, dat wederopbouw meer kost dan het hele eiland waard is. Dat zegt topeconoom Jochem Rutte.

Foto: Shutterstock.com

“Economisch is het onverantwoord om aan een wederopbouw te beginnen. Als je kijkt naar het financiële plaatje, dan zijn die enorme kosten aan de rest van het Koninkrijk niet uit te leggen. Op een gegeven moment moet je ook je verlies nemen: het was een mooi eiland, maar nu is het gewoon klaar. Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan, vergaan in dit geval”, aldus Rutte.

Wel adviseert Rutte om de bewoners te laten houden wat er nu nog over is. “Ze kunnen dan lekker aan de slag zonder bemoeienis vanuit Nederland. Een mooier moment voor dekolonisatie kan men zich niet voorstellen, toch?”

Het idee van de econoom lijkt weinig steun te vinden bij de Nederlandse regering. De economisch adviseur van de regering wenst de inwoners van Sint Maarten het allerbeste.

 
Deel dit artikel: