Mondkapjesbeleid aangepast: nu ook Anonymous-maskers toegestaan

Foto: BJW-1988 / Lipowski Milan / Kagan Kaya / Shutterstock.com

Premier Mark Rutte heeft in een korte verklaring meer duidelijkheid gegeven over mondkapjes. Het kabinet heeft besloten om naast de gewone neus-mondmaskers ook de zogenoemde Anonymous-maskers toe te staan in openbare ruimtes.

“We hebben gemerkt dat een kleine groep mensen zich hevig verzet tegen ons advies om een mondkapje te dragen”, aldus de premier. “Er wordt momenteel veel van de Nederlandse bevolking gevraagd en het dragen van een stukje stof voor de mond is voor sommigen een traumatische ervaring. Wij proberen naar alle inwoners van dit ontzettend gave land te luisteren en deze personen prefereren blijkbaar een Anonymous-masker boven een gewoon neus-mondmasker.”

Experts van het OMT hebben inmiddels een positief advies uitgebracht. Dat betekent dat burgers een niet-medisch Anonymous-masker mogen dragen in plaats van een gewoon mondkapje. Bij sommige demonstraties gebeurt dat al.

“Ik ben blij dat tegenstanders van mondkapjes nu met een alternatief komen”, aldus Rutte. “Ik kan dit soort burgerinitiatieven alleen maar toejuichen.”

 
Deel dit artikel: