17 ℃

Mondkapjes mogelijk al in februari 2021 verplicht

Foto: Alexandros Michailidis / 7ASCIIz / Shutterstock.com

De kans is groot dat het dragen van een mondkapje ook in Nederland verplicht wordt. Na een uitgebreide overlegperiode zou de maatregel al in februari 2021 van kracht kunnen worden.

Alle landen om ons heen kennen al een mondkapjesplicht. In België is het dragen van een mondkapje verplicht in alle overdekte ruimtes waar veel mensen bij elkaar komen, zoals winkels. In Duitsland geldt dezelfde regel, net als in Spanje en Italië.

“Het is niet ondenkbaar dat ook Nederland het dragen van een mondkapje verplicht stelt, maar uiteraard moeten we daar eerst nog een half jaar over praten”, zegt viroloog Eric Stammelhuis.

Sinds enkele weken loopt het aantal coronabesmettingen weer op. Als die trend zich doorzet, dan zou de mondkapjesplicht zelfs al eerder kunnen gaan gelden. Stammelhuis: “Als de situatie echt kritiek wordt, dan kan de maatregel worden voorgelegd aan de Commissie Snelle Besluitvorming. Dan zouden mondkapjes zelfs al in december verplicht kunnen worden. Maar laten we vooral geen overhaaste beslissingen nemen.”

 
Deel dit artikel: