18 ℃

Mogelijk verband tussen ongelukken en sneeuw

Als het heeft gesneeuwd is de kans op een auto-ongeluk groter. Dat beweert verkeersdeskundige Gerard Oefermans, die een verband ziet tussen ongelukken in het verkeer en sneeuw.

Foto: Foto: Orest lyzhechka / Shutterstock.com

Oefermans onderzocht ruim tweeduizend auto-ongelukken die plaatsvonden tussen 2005 en 2015. Daaruit zou blijken dat automobilisten meer risico lopen als het gesneeuwd heeft. “We zien dat de kans op een ongeluk bij sneeuw zo’n tien procent groter is dan wanneer het niet heeft gesneeuwd”, aldus Oefermans. “Hoe dat komt weten we niet precies. Mogelijk hebben autobanden minder grip op een besneeuwde weg, waardoor de remweg langer is. Maar dat is slechts een vermoeden.”

Een team van zestig wetenschappers werkte onder leiding van Oefermans ruim tien jaar aan het onderzoek. Inmiddels is de verkeersdeskundige al bezig met een volgend project. Hij onderzoekt of het gebruik van alcohol van invloed is op de rijvaardigheid. “Het zal nog zeker vijf jaar duren voor we de eerste conclusies kunnen trekken”, aldus Oefermans. “Vooralsnog denken we van niet.”

 
Deel dit artikel: