16 ℃

Mogelijk Russische inmenging Oostvaardersplassen

Veiligheidsdiensten vermoeden dat de Russen zich hebben bemoeid met de konikpaarden in de Oostvaardersplassen. De Russen zouden op die manier geprobeerd hebben het natuurgebied in Flevoland te beïnvloeden.

Foto: John Foreman / Shutterstock.com

Op satellietbeelden zijn verdachte bewegingen waargenomen in de Oostvaardersplassen. Zo’n 150 konikpaarden zouden vanuit de Oostvaardersplassen onderweg zijn naar Naliboksky in Wit-Rusland. Vermoedelijk gaan de dieren daar naartoe op uitnodiging van de Russen.

Rond de dieren in de Oostvaardersplassen woedt al langer een felle strijd. In de afgelopen twee jaar is er met enige regelmaat door activisten gedemonstreerd. “Dat de konikpaarden nu naar Wit-Rusland gaan is op z’n minst verdacht”, zegt veiligheidsexpert Gert van der Krabbe. “Het is aannemelijk dat de Russen zich actief in het conflict hebben gemengd, om zo invloed te krijgen in het Flevolandse natuurbeleid.”

De kwestie lijkt intussen uit te lopen op een diplomatieke rel tussen Nederland en Rusland. “Het is duidelijk dat de Russen een vuil spelletje spelen. Het is belangrijk dat de feiten op tafel komen en daarvoor is onderzoek nodig”, aldus Van der Krabbe. “Onderzocht moet worden hoe groot de Russische invloed in de Oostvaardersplassen precies is. Het valt niet uit te sluiten dat Russische infiltranten ook actief zijn binnen Staatsbosbeheer.”

 
Deel dit artikel: