“Laat baasjes van huisdieren ook stikstofheffing betalen”

Na het vee van boeren worden nu ook huisdieren onderdeel van de stikstofdiscussie. Als het aan klimaatdeskundige Iep Klepper ligt, gaan ook hondenbezitters een stikstofheffing betalen. “Een flinke hond stoot evenveel stikstof uit als een kalf”, weet hij.

Foto: Keleny / Shutterstock.com

In het stikstofdebat bleven huisdieren tot nu toe buiten schot. Terwijl boeren geconfronteerd worden met strenge milieumaatregelen, gaan de eigenaren van huisdieren vrijuit. “Oneerlijk”, vindt klimaatdeskundige Iep Klepper. “Er lopen in ons land miljoenen honden en katten rond. Volgens sommige rapporten dragen zij wel degelijk bij aan het klimaatprobleem. Wie weleens achter een hond heeft gelopen weet wat voor ongelofelijke graflucht zo’n beest uitstoot.”

Volgens Klepper wordt het hoog tijd dat ook huisdieren worden meegenomen in de klimaatmaatregelen van het kabinet. “Als een boer één koe teveel heeft, krijgt hij een boete. Maar wat gebeurt er tegen hondeneigenaren?”, vraagt hij retorisch. “Er zijn mensen met twee of drie honden in huis. Midden in een woonwijk. En de overheid doet helemaal niets. Dat is absurd.”

Een stikstofheffing is volgens de deskundige niet de enige maatregel die het kabinet zou moeten nemen: “Een heffing is goed, maar eigenlijk zou je het probleem bij de bron moeten aanpakken. Een stikstoffilter aan de achterzijde van een hond is technisch al heel lang mogelijk. Waarom is zoiets nog niet verplicht?”

 
Deel dit artikel: