Moet snoep niet gewoon verboden worden?

Ouders doen er alles aan om te voorkomen dat hun kind snoep in handen krijgt. Toch gaat het nog vaak fout. Na het verbod op kindersnoep wordt nu gesproken over een algeheel verbod op zoetige lekkernijen.

Foto: Nadezhda V. Kulagina / Shutterstock.com

“Op de meeste snoepverpakkingen staat duidelijk dat het product niet bedoeld is voor kinderen. Toch gaat het jaarlijks nog vaak fout”, aldus pedagoog Gerard Zilver. “Ouders letten niet goed op en voor ze het weten heeft hun kind dat gif te pakken.”

De pedagoog pleit al langer voor een algeheel snoepverbod: “Snoep heeft nog steeds een verschrikkelijke aantrekkingskracht op kinderen. Er wordt wel gesproken over neutrale verpakkingen, maar dan nog bestaat het risico dat die rotzooi in kinderhandjes valt. Met alle gevolgen van dien. Er zijn zelfs ouders die het snoep zelf aan hun kind géven. Dan moet bureau Jeugdzorg natuurlijk ingrijpen.”

Moeder Marina Cacteyt kreeg de schrik van haar leven, toen haar zoon Finn (5) vorig jaar bijna een snoepje te pakken had. “Ik bewaarde mijn winegums altijd in het hoogste keukenkastje. Finn was op het aanrecht geklommen en had een snoepje uit de pot gehengeld. Ik kon het nog net op tijd afpakken en een stuk komkommer in zijn handen drukken”, vertelt ze. “Ja, natuurlijk ben ik geschrokken. Dit had heel anders kunnen aflopen.”

 
Deel dit artikel: