22 ℃

Moet de gaswinning in Groningen echt stoppen?

Inwoners van de provincie Groningen willen dat de gaskraan onmiddellijk wordt dichtgedraaid. Waarom zijn de Groningers zo bang? Hoe gevaarlijk is aardgas eigenlijk?

Foto: Dmitry Morgan / Shutterstock.com

“Het valt allemaal wel mee, mits je voorzichtig bent”, zegt scheikundige Ton Archemeus. “Mensen vrezen aardgas al sinds de oertijd. Maar met de juiste veiligheidsmaatregelen hoef je echt niet bang te zijn.”

In ons land wordt veel gas gewonnen uit de natuurlijke gasvelden in de Groningse bodem. Inwoners van die provincie zijn bezorgd over de gaswinning. “Aardgas bestaat voornamelijk uit methaan, stikstof en een beetje ethaan”, zegt Archemeus. “Aardgas is helemaal niet zo gevaarlijk als de Groningers denken. Door leidingen kan het op een veilige manier worden getransporteerd.”

Volgens de scheikundige wordt het aardgas pas gevaarlijk bij een ontstekingsbron. “Door lucifers of aanstekers kan gas gemakkelijk ontbranden. Die kun je dus maar beter uit de buurt houden”, adviseert de scheikundige. “Zolang het gas niet in aanraking komt met open vuur kan er eigenlijk niets gebeuren.”

Ruik je gas? Draai dan de hoofdkraan dicht, open ramen en deuren en bel het Nationaal Storingsnummer: 0800-9009.

 
Deel dit artikel: