28 ℃

Moet Europa gaan betalen voor Britse coronavariant?

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nu de Brexit een feit is, gaan er vanuit Groot-Brittannië geluiden op dat de EU moet gaan betalen voor de Britse coronavariant. Op het Europese vasteland zijn inmiddels duizenden mensen besmet met de Britse virusmutatie. De Britten krijgen daar vooralsnog geen vergoeding voor, terwijl zij de mutatie wel hebben ontdekt.

“China had de primeur en mag daar trots op zijn. Maar dat was vorig jaar”, zegt de Britse premier Boris Johnson. “Feit van vandaag is dat Groot-Brittannië de beste coronamutatie ter wereld heeft. Wij hebben een variant ontdekt die veel besmettelijker is, maar dat is natuurlijk niet gratis.”

Binnen de Europese Unie wordt momenteel hard gezocht naar een onderscheidende mutatie van het coronavirus. Hiermee wordt de verplichte afdracht niet alleen voorkomen, maar wordt ook tegemoetgekomen aan gevoelens onder de burgers. De EU lijkt namelijk steeds verder achter te lopen, nu ook Zuid-Afrika en Brazilië hun eigen varianten hebben. In veel landen binnen de EU wordt betwijfeld of de EU wel in staat zou zijn tot het ontdekken van een eigen variant.

 
Deel dit artikel: