18 ℃

Ministers willen toch snel plafond aan energierekening: “We hebben er zelf nu ook last van”

Ministers willen toch snel plafond aan energierekening: “We hebben er zelf nu ook last van”
Foto: Martijn Beekman / D66 / Wiki Commons CC / YKvisual / Shutterstock.com

Het kabinet hield tot vorige week vol dat het onmogelijk zou zijn om nog dit jaar in te grijpen in de energiemarkt. Maar nu ook ministers zelf last krijgen van hoge rekeningen, zijn ze toch bereid om alle mogelijkheden te onderzoeken.

Een maximumprijs voor gas en elektra leek heel lang onmogelijk. Maar nu ministers ook zelf last krijgen van de stijgende prijzen, lijkt er toch beweging te komen in Den Haag. Volgens een minister die anoniem wil blijven (niet de minister op de foto), laat dit nog maar eens zien dat politici ook maar gewoon mensen zijn: “Als ik hoor dat mijn medeministers soms wel 1.000 tot 1.500 euro kwijt zijn om hun villa’s te verwarmen, staan bij mij de tranen in de ogen. Dat is met ons schamele inkomen van 175.000 euro natuurlijk niet meer op te brengen.”

Ook een staatssecretaris zegt ‘off the record’ dat het de hoogste tijd wordt om in te grijpen: “Wij zijn niet alleen politici, maar ook huizenbezitters. Wij gebruiken energie, net als iedereen. De torenhoge energieprijzen zijn dus ook bij ons voelbaar. Ik ken zelfs collega’s die hun zwembad niet langer het hele jaar verwarmen. Persoonlijk denk ik er aan om mijn sauna niet meer dagelijks te gaan gebruiken. Kortom, mensonterende toestanden. En daarom is het goed dat we eindelijk ingrijpen. We zijn er immers voor elke burger.”

 
Deel dit artikel: