18 ℃

Minister wil statiegeld op privévliegtuigen: “Beter voor milieu”

Minister wil statiegeld op privévliegtuigen: “Beter voor milieu”
Foto: Philippe Montigny / Shutterstock.com

Minister Harbers gaat eindelijk actie ondernemen tegen onverantwoord gebruik van privévliegtuigen. De bedoeling is dat privévliegtuigen vanaf volgende maand worden belast met statiegeld. 

Onder meer Greenpeace is woedend, omdat de allerrijksten nog volop gebruikmaken van privévliegtuigen, ondanks de milieuschade die dat veroorzaakt. Uit een onderzoeksrapport blijkt zelfs dat het gebruik van privévliegtuigen vorig jaar flink is toegenomen. Milieugroeperingen eisen maatregelen en daar lijkt VVD-minister Mark Harbers nu eindelijk aan tegemoet te komen.

Als het aan de minister ligt, moet vanaf volgende maand vóór elke vlucht met een privévliegtuig 15 cent statiegeld worden betaald. De gebruiker krijgt dat geld pas terug als het privévliegtuig na gebruik weer op Schiphol wordt ingeleverd. “Ik begrijp de zorgen van Greenpeace heel goed. Je wil natuurlijk niet dat privévliegtuigen na gebruik allemaal in het milieu belanden”, legt Harbers uit. “Ik denk dat we met dit plan een heel redelijke oplossing hebben. Als we statiegeld kunnen heffen op blikjes, waarom dan niet op privévliegtuigen? Een privévliegtuig is eigenlijk óók gewoon een blikje, maar dan groter.”

 
Deel dit artikel: