16 ℃
Groente of fruit?

Minister wil onderzoek naar definitie van tomaat

Minister wil onderzoek naar definitie van tomaat
Foto: YT CC

De btw op groente en fruit kan nog niet worden afgeschaft. Minister Kaag van Financiën wil eerst uitvoerig onderzoek laten doen naar de definitie van een tomaat.

Het plan was om de btw op groente en fruit te verlagen naar nul procent, om zo de consumptie van gezonde voedingsmiddelen te stimuleren. Maar de uitvoering van dat plan is lastiger dan gedacht. Zo is het minister Kaag niet precies duidelijk of de tomaat groente of fruit is.

“Of een tomaat valt onder groente of fruit is een vraag die de mensheid al eeuwenlang bezighoudt”, zegt minister Kaag van Financiën. “Het woordenboek is er vrij duidelijk over: de tomaat is een rode vrucht. Als dat klopt, zou de tomaat vallen onder het fruit. Maar een tomaat in een fruitmand is raar, toch? We moeten echt op zoek naar de essentie van de tomaat.”

Een team van wetenschappers gaat op verzoek van de minister proberen om de tomaat te definiëren. “Dat onderzoek wacht ik eerst af”, aldus Kaag. “In de tussentijd zal de overheid helaas fors moeten blijven verdienen aan de btw op groente en fruit. Jammer, maar dat is dan maar zo.”

 
Deel dit artikel: