Minister waarschuwt: “Komende maanden minder zonne-energie”

Foto: Martijn Beekman / D66 / Wiki Commons CC

Eigenaren van huizen met zonnepanelen moeten er rekening mee houden dat de opbrengst in de komende maanden minder zal zijn. Die waarschuwing komt van minister Jetten voor Klimaat en Energie.

Juist nu de kosten voor stroom van de energiemaatschappij torenhoog zijn, hebben huishoudens profijt van zonnepanelen op het dak. Maar volgens Jetten wordt de fraaie opbrengst van de afgelopen maanden voorlopig niet meer gehaald.

In opdracht van de minister heeft instituut Slingenberg een rapport opgesteld waaruit blijkt dat er een direct verband bestaat tussen het aantal zonuren en de opbrengst van zonnepanelen.

“Het is algemeen bekend dat het in de wintermaanden ’s avonds eerder donker wordt. Maar wat veel mensen niet weten, is dat zonnepanelen nagenoeg geen stroom opleveren als het donker is. De opbrengst van zonnepanelen is in november en december waarschijnlijk een stuk lager dan in juli en augustus”, aldus Jetten.

Jetten heeft de wetenschap gevraagd om na te denken over een oplossing voor dit probleem: “Ik ben geen expert, maar ik kan me voorstellen dat het helpt om de aarde in de wintermaanden iets anders te kantelen. We moeten nu kijken of dit haalbaar is.”