13 ℃
Weinig stikstof, maar teveel waterstof

Minister Van der Wal bezorgd over planeet Jupiter

Minister Van der Wal bezorgd over planeet Jupiter
Foto: YT CC / Hakan Akirmak Visuals / Shutterstock.com

Minister Christianne van der Wal heeft in de Tweede Kamer haar zorgen geuit over de planeet Jupiter. Volgens de minister bevat de atmosfeer van Jupiter teveel waterstofgas en helium.

In Nederland pleit minister Van der Wal voor een stikstofreductie van 70 tot 80 procent, maar ook elders in het zonnestelsel zijn volgens Van der Wal problemen.

“Met name de situatie op de planeet Jupiter is zorgwekkend”, waarschuwt Van der Wal. “De atmosfeer van Jupiter bestaat voor 90 procent uit waterstofgas. Het is algemeen bekend dat waterstofgas zeer licht ontvlambaar is. Als het kabinet niet snel ingrijpt, kun je erop wachten dat de boel in de fik vliegt.”

Van der Wal is wel te spreken over de planeet Mercurius, die geen noemenswaardige atmosfeer heeft. “Waar Nederland te maken heeft met zorgwekkende concentraties stikstof en Jupiter kampt met het waterstofprobleem, laat Mercurius zien dat het ook anders kan”, aldus de minister. “Maar als de politiek te lang blijft hangen in dezelfde dampkring komen we niet verder.”

 
Deel dit artikel: