14 ℃

Minister tevreden over staking bij NS: “Nederland kan prima zonder treinen”

Minister tevreden over staking bij NS: “Nederland kan prima zonder treinen”
Foto: JPstock / Shutterstock.com

De staking bij de Nederlandse Spoorwegen gaat tot nu toe vrijwel onopgemerkt voorbij. Nederland redt zich prima zonder treinen. Dat is de voorzichtige conclusie van minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.

Vanwege een grote staking rijden sinds woensdag in grote delen van het land geen treinen. Reizigers kiezen massaal voor de auto, maar dat leidt niet tot extra files. Op de weg is het zelfs rustiger dan normaal. Minister Harbers is dan ook tevreden over het verloop van de staking tot nu toe.

“Reizigers waren natuurlijk al gewend aan uitval van treinen, onder meer door storingen en personeelstekort bij de NS. De staking is voor veel reizigers aanleiding om ook eens de auto te proberen. En die blijkt een betrouwbaarder en comfortabeler alternatief. Reizigers zijn juist blij dat ze een keertje niet in zo’n smerige stinktrein hoeven”, aldus de minister.

“Eigenlijk merken we van die hele staking bijna niets”, concludeert Harbers. “Je kunt je afvragen waarom we zo’n slecht functionerend, peperduur kutbedrijf met ongemotiveerd personeel als de NS in hemelsnaam nog in stand houden.”

Toch vindt Harbers het nog te vroeg om het spoornet te ontmantelen: “Er zijn nog steeds mensen die tegen beter weten in met de trein proberen te reizen, al worden het er gelukkig wel steeds minder. Voor de politiek ligt er nu de taak om ook de laatste treinreizigers de auto in te krijgen.”

 
Deel dit artikel: