16 ℃
'Moet wel rendabel blijven'

Minister Staghouwer wil kleinschalige wietkweker compenseren voor hoge gasprijzen

Minister Staghouwer wil kleinschalige wietkweker compenseren voor hoge gasprijzen
Foto: Blue Planet Studio / Shutterstock.com / Rijksoverheid / Martijn Beekman

Steeds meer bedrijven merken de gevolgen van de hoge gasprijzen. De Nederlandse wietindustrie is een van de zwaarst getroffen sectoren. Juist de kleine kwekers voelen de hoge energiekosten in hun portemonnee.

Kweker Henk Pleijntjes leidt ons rond op zijn zolderverdieping. Wat direct opvalt is de hoge temperatuur. “Deze planten groeien sneller in een warm klimaat. Ik moet de zolder dus flink warm stoken. In principe wordt het hier nooit kouder dan 30 graden”, legt hij uit.

Net als vele andere kwekers maakt Pleijntjes zich zorgen over de toekomst van zijn bijverdienste: “De torenhoge energieprijzen drukken de winst omlaag. Ik ben al twintig jaar kweker. Ik stop veel liefde in mijn planten, maar het moet wel rendabel blijven.”

Minister Henk Staghouwer van Landbouw begrijpt de zorgen van de wietkwekers. “Het gaat hier niet om grote landbouwbedrijven, maar om kleine zolderkwekers zoals u en ik”, aldus de minister. “Ik denk dat we moeten nadenken over een tijdelijke energiesubsidie, zodat deze mensen het hoofd boven water kunnen houden. Anders zou dit weleens het einde kunnen betekenen van dit prachtige, typisch Hollandse natuurproduct.”

 
Deel dit artikel: