23 ℃

Minister plaatst dinosauriërs alsnog op lijst van bedreigde diersoorten

Foto: Rijksoverheid / Martijn Beekman / Sarunyu L / Shutterstock.com

Op verzoek van minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft Nederland een aantal soorten dinosauriërs alsnog op de lijst van bedreigde diersoorten geplaatst. Kamerpartijen spreken van een ‘goede stap, maar wel wat laat’. 

Op de lijst stonden al andere reptielen, maar de dinosauriërs ontbraken nog. Op initiatief van ChristenUnie-minister Staghouwer zijn nu onder meer de Tyrannosaurus Rex, de Mosasauriër en de Pterosauriër toegevoegd aan de lijst van bedreigde diersoorten. Hiermee hebben de dinosauriërs voortaan een beschermde status en mag niet zomaar meer op de dieren gejaagd worden.

“Het is goed dat de bedreigde status van de dinosauriër eindelijk erkend wordt, zij het wel wat laat”, zegt fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. “Dinosauriërs zijn al zo’n 70 miljoen jaar niet meer in ons land gezien. De vraag is of de maatregel nog op tijd komt.”

Minister Staghouwer begrijpt de kritiek, maar wijst ook op de complexiteit: “Je kunt wel zeggen: ‘dit had veel eerder moeten gebeuren’, maar dat is te makkelijk. Voordat een soort aan de lijst van bedreigde diersoorten kan worden toegevoegd, moet een hele procedure worden doorlopen. Zoiets kost nou eenmaal tijd.”

 
Deel dit artikel: