Minister optimistisch: “Turf in de toekomst wellicht goedkoop alternatief voor haardhout”

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Terwijl de prijzen voor haardhout de pan uit rijzen, zoekt het kabinet koortsachtig naar een andere manier om ons land warm te houden. Volgens minister Stef Blok van Economische Zaken lijkt turf een kansrijk alternatief.

Haardhout wordt steeds schaarser. Haardhout-verkopers, maar ook schoorsteenvegers kunnen de vraag nauwelijks aan. “We hebben nog wel wat voorraad, maar we verkopen nu alleen nog kleinere verpakkingen om het wat eerlijker te verdelen onder de mensen”, zegt een woordvoerder van Haardhout Bunnik bij de NOS. Demissionair minister Blok laat intussen onderzoeken of warmte kan worden opgewekt uit turf.

“Haardhout is niet heel milieuvriendelijk en – laten we eerlijk zijn – een beetje ouderwets. We leven niet meer in de vorige eeuw. We hebben een modern alternatief nodig en turf lijkt op het eerste gezicht veelbelovend”, aldus Blok. “Uiteraard is eerst meer onderzoek nodig naar turf, maar ik denk dat er binnen de energietransitie zeker ruimte moet zijn voor nieuwe uitvindingen zoals deze.”

 
Deel dit artikel: